Ελεύθερο κάμπινγκ, πρωτότυπες σκηνές και νομοθεσία στην Ελλάδα

Το ελεύθερο κάμπινγκ κερδίζει συνεχώς έδαφος

Η ομορφιά των ελληνικών ακτών κινδυνεύει από το ελεύθερο κάμπινγκ που τελευταία έχει αυξητική τάση στη χώρα μας. Και δεν είναι μόνο η απειλή του φυσικού περιβάλλοντος από σκουπίδια και περιττώματα, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς όπως δήλωσε ο Αντώνης Δεληδημητρίου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ. Όπως δήλωσε ο κύριος Δεληδημητρίου, οι κατασκηνωτές που έρχονται από το εξωτερικό αλλά και οι ημεδαποί,ελεύθερο καμπινγκ δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στο περιβάλλον και ρυπαίνουν με τα σκουπίδια τους τις όμορφες παραλίες μας. Πολλές φορές η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει πυρκαγιές που προκλήθηκαν από εστίες σκουπιδιών σε παράνομη κατασκήνωση που έστησαν διάφοροι τουρίστες. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης να λυθεί το πρόβλημα του παράνομου κάμπινγκ το οποίο είναι οικονομική πληγή για τη χώρα μας, λόγω απώλειας εσόδων.

Σκηνή κάμπινγκ για λίμνη

Συνδυασμός που θυμίζει φουσκωτή σχέδια και σκηνή κάμπινγκ είναι η νέα πρωτοποριακή σκηνή Shoal Tent. Η συγκεκριμένη σκηνή δίνει τη δυνατότητα παραμονής στην εξοχή και σε παραθαλάσσιες περιοχές αφού μπορεί κανείς να μείνει όχι απλώς δίπλα, αλλά μέσα στο νερό. Η τιμή της πλησιάζει τα 1.500 δολάρια, πράγμα καθόλου παράξενο λόγω της ιδιαιτερότητας της.

Η σκηνή του κάμπινγκ αποτελεί οικογενειακό άσυλο.

Σύμφωνα με νόμο του Κράτους το ελεύθερο κάμπινγκ, ή ακόμα και η παράνομη στάθμευση τροχόσπιτων, είναι παράνομη. Το ίδιο ισχύει για εγκατάσταση σκηνών σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε παραλίες, δάση και γενικά κοινόχρηστους χώρους. Σε περίπτωση αυτοφώρου υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Οι συλληφθέντες αφού εξακριβώσουν τα στοιχεία τους στο αστυνομικό τμήμα, αφήνονται ελεύθεροι. Εάν όμως η σύλληψη συμπέσει με συνεδρίαση πταισματοδικείου, τότε οι συλληφθέντες οδηγούνται με το αυτόφωρο στο δικαστήριο. Εάν η απόφαση είναι καταδικαστική τότε προβλέπεται πρόστιμο έως 3.000 ευρώ και κράτηση έως 6 μήνες. Η κύρια κατηγορία με την οποία προσάπτονται οι συλληφθέντες, είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος. Πάντως ο νόμος ορίζει ότι η είσοδος της αστυνομίας εντός σκηνής απαγορεύεται διότι η σκηνή θεωρείται οικογενειακό άσυλο.