Όλυμπος: Ανάβαση στο βουνό των Θεών

Συνολικά 105 χρόνια συμπληρώνονται φέτος, το 2018, από τότε που για πρώτη φορά άνθρωποι αναρριχήθηκαν στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο.

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, το βουνό που αποτέλεσε την κατοικία των Θεών, κατά την ελληνική μυθολογία, εξακολουθεί να αποτελεί παράδεισο για τους απανταχού φυσιολάτρες και ορειβάτες.

Οι πρώτοι αναρριχητές του Ολύμπου το 1913 ήταν δύο Ελβετοί, ο διάσημος φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά και ο φίλος του, πρύτανης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης, Ντανιέλ Μπο Μποβί. Καθοριστική, βέβαια, για την πρώτη αυτή αναρρίχηση ήταν η βοήθεια του Χρήστου Κάκαλου, ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, το χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.

Ο Κάκαλος γίνεται έτσι ο πρώτος επίσημος οδηγός του Ολύμπου , με τον οποίο άλλωστε, το 1921, ένας άλλος Ελβετός, ο Μαρσέλ Κουρτζ, θα κατακτήσει τη δεύτερη κορυφή του βουνού, το Στεφάνι.

Για ορειβάτες και φυσιολάτρες

Για τους λάτρεις της ορειβασίας, αυτό που “μετρά” είναι να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, στα 2.918 μέτρα, το σημείο όπου κατά τη μυθολογία ζούσε ο Δίας και οι λοιποί Θεοί του Ολύμπου. Είναι άλλωστε το δεύτερο σε ύψος βουνό των Βαλκανίων, μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία.

Ο Μύτικας και το Στεφάνι δεν είναι οι μοναδικές κορφές του μυθικού βουνού. Συνολικά 52 κορυφές υψώνονται πάνω από τα 760 μέτρα, ενώ υπάρχουν ασφαλώς αρκετά οργανωμένα καταφύγια για ορειβάτες, σε διαφορετικό υψόμετρο. Η αναρρίχηση στον Όλυμπο απαιτεί φυσικά εξαιρετική προσοχή, όπως άλλωστε σε όλα τα βουνά.

Για φυσιολάτρες

Για τους λάτρεις της φύσης αρκούν οι εξαιρετικές περιπατητικές διαδρομές, που ξεκινούν από το Λιτόχωρο προς το βουνό. Η ποικιλία της χλωρίδας, τα βότανα, τα αρωματικά, ενθουσιάζουν τους χιλιάδες περιπατητές που γοητεύονται από τη φύση στην απόλυτη μορφή της.

Το 1938 ήταν η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που μπήκε σε ειδικό καθεστώς προστασίας και κηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός. Παράλλλα, η UNESCO τον χαρακτήρισε το 1981 «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» και περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις σημαντικές για την ορνιθοπανίδα περιοχές της Ευρώπης.